top of page

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΤΜΗΜΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥΣ»

Ο εκπαιδευτικός της πράξης έρχεται σε καθημερινή βάση αντιμέτωπος με διάφορα προβλήματα, παιδαγωγικής και διδακτικής φύσης, τα οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων καλείται να αντιμετωπίσει μόνος. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι η δουλειά του εκπαιδευτικού, καθώς και οι σχέσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιό της, δεν περιορίζονται μόνον ανάμεσα σε αυτόν τους υπόλοιπους διδάσκοντες και τη διεύθυνση του σχολείου αλλά δημιουργούνται και σχέσεις με τους μαθητές. Οι σχέσεις αυτές βέβαια επεκτείνονται στους γονείς. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη εκμάθησης παιδαγωγικών μεθόδων και προσεγγίσεων αλλά και απόκτησης γνώσεων σχετικά με την ανάπτυξη του ατόμου, διότι η καλύτερη κατάρτιση σε θέματα παιδαγωγικής θα οδηγήσει σε πιο στοχευμένο χειρισμό σχολικών θεμάτων και καταστάσεων, άρα και σε καλύτερες σχέσεις μαθητή-καθηγητή, καθώς και γονέα-καθηγητή.

Αναλυτικότερα, σε περίπτωση κάποιου συμβάντος, ο εκπαιδευτικός έχει πάντοτε να σκεφτεί, εκτός από την πρακτική αντιμετώπισή του, τις πιθανές αντιδράσεις που θα έχει από τους κηδεμόνες αλλά και το αν θα έχει την ανάλογη υποστήριξη από τους υπόλοιπους διδάσκοντες του σχολείου. Η εμφάνιση ενός προβλήματος γεννά μία σειρά ερωτημάτων σχετικά με τον τρόπο επίλυσης -τι είναι σωστό και επιτρεπτό, τι ενδεχομένως λάθος- το βαθμό στον οποίο θα επηρεαστούν οι κοινωνικές σχέσεις μεταξύ όλων κτλ. Ας μη ξεχνούμε ότι ένα σχολικό συμβάν δεν περιορίζεται μόνο στο σχολικό περιβάλλον, αλλά επεκτείνεται και στο ενδοοικογενειακό. Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται καλή γνώση των προσεγγίσεων και των τεχνικών στις οποίες θα γίνει αναφορά σε αυτήν την ημερίδα, ώστε να μειωθούν όσο το δυνατό περισσότερο τα παιδικά και εφηβικά τραύματα.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις διάφορων σύγχρονων προσεγγίσεων. Συγκεκριμένα, θα αναλυθούν μακροπροσεγγίσεις, προσεγγίσεις δηλαδή που εκτελούνται αλλά έχουν και αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και απαιτούν ειλικρίνεια, επιμονή και πίστη από τον εκπαιδευτικό, όπως η οικοσυστημική. Επίσης θα γίνει αναφορά στην αξία της αυτό-αποτελεσματικότητας, η οποία βασίζεται στη μίμηση προτύπων, με τη βοήθεια παιχνιδιών ρόλων, λεκτικής αυτοκαθοδήγησης, όπως και κριτικής. Ακόμη θα μιλήσουμε και για μικροπροσεγγίσεις, ενέργειες δηλαδή, που μπορεί να πράξει ο εκπαιδευτικός περιστασιακά, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, για την επίλυση προβλημάτων μικρής βαρύτητας. Τέτοιες είναι ένα νεύμα, το άγγιγμα του κεφαλιού του. Στην ημερίδα θα λάβουν χώρα ακόμα ομιλίες σχετικά με την αξιολόγηση, τις μεθόδους διδασκαλίας, καθώς και διάφορες εναλλακτικές μεθόδους, από ειδικευμένους στους εκάστοτε τομείς καθηγητές, καθώς και φοιτητές μετά από παρακολούθηση αντίστοιχων μαθημάτων και υλοποίηση εργασιών πάνω σε αυτά.

Βάσει των παραπάνω, η παρούσα ημερίδα φιλοδοξεί να προσφέρει χρήσιμο υλικό σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και αποφοίτους καθηγητικών σχολών καθώς και σε γονείς, που επιθυμούν μία βαθύτερη κατανόηση των παιδαγωγικών προσεγγίσεων.

 

ΑΞΟΝΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

  • ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

  • ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
bottom of page